px1.gif bg_left.gif
 
Pomoĉu
elektronskih
multimedijskih
sistema
poslovodstva
u zemljama
u razvoju mogu
da premoste
industrijsku
revoluciju.


STAN SHIH

upravnik, The Acer Group*
*U Tajvanu stacionirana medjunarodna kompjuterska firma sedma po redu u svetu, iz razgovora s autorom.

1. poglavlje: Budućnost...................................................................................................... 37Šesnaest glavnih trendova koji će oblikovati sutrašnji svijet

Revolucija menja vaš život i svet u kojem živite.

Vi ste deo prvog naraštaja koji živi u novom dobu: dobu koje nudi neograničen izbor budućnosti u eri u kojoj je gotovo sve moguće.

Svet vaše dece biće kao nijedan pre. I njihova budućnost zavisi od njihove sposobnosti da usvoje nove koncepte, da naprave nove izbore i nastave da uče i da se prilagođavaju celog života.

Bogate zemlje su već napravile skok od industrijskog društva u doba informatizacije: doba u kojem će ljudska snaga uma, znanje i kreativnost zamenjivati mašine i zgrade kao glavno bogatstvo u društvu.

Sada siromašne zemlje imaju izuzetnu priliku za teleskopsku budućnost: priliku da preskoče industrijsku eru i uđu direktno u novo doba umrežene inteligencije.

Ali to novo doba raspolaže i neugodnim alternativama. Za one koji raspolažu novim znanjem, nudi se svet prilika. Za one bez tog znanja, budućnost, s nestankom starih poslova i urušavanjem starog sveta, nudi nezaposlenost, siromaštvo i očaj.

Glavni argument ove knjige je da su, želimo li postići dobrobit za većinu ljudi, hitno potrebne nove metode učenja. Ali ne samo za novi naraštaj, već i za one koji su već odrasle osobe.

Međutim, učenje može biti potpuno delotvorno samo ako svakome od nas omogući da se direktno poveže s potrebama novog doba. Mi verujemo kako će od svih postojećih trendova najmanje 16 najvažnijih diktirati šta i kako danas treba da učimo:


sledeće | poslednje
 
bg_right.gif px1.gif