px1.gif bg_left.gif

3. poglavlje: Upoznajte svoj cudesni mozak ...................................................... 113Vi ste vlasnik najsnažnijeg racunara na svetu

On nije mnogo veci od velikog grejpfruta.
On je mnogo manji od srca salate. Lako ga možete držati u jednoj ruci. Obicno teži vise od tri funte (1.500 grama). Ipak, on je nekoliko hiljada puta mocniji od najsnažnijeg racunara na svetu. I sav je vas: mozak, koji cini vas i druge ljude toliko jedinstvenima.

Vinska musica ima 100.000 aktivnih moždanih celija. Mis ih ima pet miliona. Majmun 10 milijardi. A vi ih od rodenja imate oko 100 milijardi.1 Od najranijih dana vaseg života te celije stvaraju nove veze za ucenje, ili sinapse, i to neverovatnom brzinom od tri milijarde u sekundi.2 Te veze su kljucne za snagu mozga.

Poredenja radi, recimo kako su u prva tri dana svemirskog putovanja iznad povrsine Marsa 1997. godine, milioni korisnika ostvarili 200 miliona Internet "pogodaka" kako bi pratili taj put.

Vas mozak može da uspostavi 15 puta vise novih veza u sekundi nego sto to mogu da ostvare svi svetski korisnici Interneta u tri dana. Niko ne koristi vise od delica te zadivljujuce sposobnosti. A svakodnevno naucnici otkrivaju sve vise o tome kako poboljsati taj proces.

Citirajuci neuropsihologa Džerija Janovskog, Ronald Kotulak, u knjizi U unutrasnjosti mozga, sažima neverovatnu brzinu istraživanja mozga u protekloj deceniji: "Sve informacije koje ste naucili pre dve godine danas su stare. Neuro-nauka... je u ekspanziji nalik na eksploziju". Psiholog i strucnjak za pamcenje Toni Buzan kaže: "Vas se mozak sastoji od triliona moždanih celija. Svaka moždana celija je nalik na fenomenalno složenu malu hobotnicu. Svaka ima srediste, ima mnogo grana, a svaka


sledeće | poslednje
 
bg_right.gif px1.gif