px1.gif bg_left.gif
 

Kako letimično pročitati knjigu*

Prvo definišite koje informacije tražite.

Potom knjigu držite na udaljenosti od oko 50 cm od očiju: dovoljno daleko da vidite celu stranicu.

Povlačite kažiprstom po sredinistranice, nadole, tako da vampogled pada tik iznad kažiprsta.

Povlačite prst toliko brzo da nemate vremena da se zaustavite na svakoj reči i u sebi je izgovorite.

*Ovi saveti se uglavnom odnose na čitanje knjiga koje nisu beletrističke, tj. kada čitate da biste za specifičnu svrhu prikupili informacije. Ista tehnika se može koristiti i za čitanje beletristike, međutim čak i najbolji čitači beletristiku radije čitaju sporije, tako da mogu da uživaju u atmosferi, zapletu i slikovitim rečima.

4. poglavlje: Priručnik "sam svoj majstor" ......................................................... 145Prvih 20 koraka da se bilo šta nauči mnogo brže, bolje i lakše

Pokušajte da zaboravite sve što ste ikada naučili o obrazovanju.

Ako vam je škola predstavljala gnjavažu, zaboravite je. Ako ste rano odustali od školovanja, i to zaboravite.

Ako ste protrčali kroz ispite na studijama, izvrsno, ovo bi poglavlje trebalo da vam pomogne da vam ide čak i bolje. Međutim, čak iako ste zakazali u školi, prihvatite da je danas potrebno doživotno učenje.

Ovo poglavlje predstavlja uvod u jednostavne "sam svoj majstor" metode učenja – čak i ako nemate nastavnika koji je vešt u svim aspektima ubrzanog učenja. Ako ste profesionalni nastavnik, svejedno mislimo da ćete saznati neke nove trikove. Međutim, nove načine podučavanja obrađujemo u kasnijim poglavljima. Ovaj deo je uglavnom za one koji sami počinju i za one koji bi to želeli.

Ukratko, ovo poglavlje če vam omogućiti da razvijete nova umeća ili sposobnosti. Preneće vam jednostavne savete, kako biste lakše usvojili informacije, zadržali ih u pamćenju i prisetili ih se kad vam zatrebaju. Ono će vam naročito pomoći da, ne biste li to postigli, upotrebite novootkrivene moći vašeg mozga.

Tih 20 jednostavnih saveta su:

1. Počnite sa lekcijama iz sporta Sport verovatno nudi daleko bolji model učenja od mnogih škola. Iz njega možete naučiti najmanje osam lekcija:

1. Svi koji su uspešni u sportu imaju san. Sanjaju o nemogućem i čine da se to ostvari.


sledeće | poslednje
 
bg_right.gif px1.gif